neděle 11. srpna 2013

Citrónový cheesecake s Lemon Curd


Na blížící se oslavu mého svátku musím do práce připravit něco speciálního. Moji kolegové jsou totiž už trochu rozmlsaní. U některých v tom mám jistě prsty i já :) Myslím, že citrónový cheesecake by mohl jejich chuťové buňky potěšit. Inspiraci na náplň jsem objevila zde

Citrónový cheesecake s Lemon Curd


Ingredience
Korpus
  • 200 g sušenek (použila jsem kakaové BeBe sušenky)
  • 80 g másla
Náplň
  • 500 g krémového sýru Philadelphia
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu (nejlépe bio)
  • 130 g zakysané smetany
Poleva

Postup
Sušenky rozdrtíme najemno a vmícháme do nich rozpuštěné máslo. Dno otevírací dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Sušenkovou směs pořádně upěchujeme na dno formy a uložíme asi na 15 minut do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Pomocí ručního šlehače zapnutého na nejnižší obrátky promícháme Philadelphii. Postupně vmícháme cukr, mouku a špetku soli. Jedno po druhém zapracujeme vejce Vmícháme extrakt, citrónovou šťávu s kůrou a nakonec smetanu. Náplň nalijeme na korpus. Na dno trouby vložíme nádobu s horkou vodou. Cheesecake  pečeme v troubě předehřáté na 170°C 10 minut, poté teplotu snížíme na  130°C a pečeme dalších zhruba 45 minut. V průběhu pečení se snažíme neotevírat troubu. Upečený cheesecake je na povrchu poměrně pevný, kromě místa uprostřed. Pokud poklepeme na bok formy, třese se jako rosol. Necháme jej zcela vychladnout.

Na polevu potřebujeme plátky želatiny, které na 10 minut namočíme ve 4 lžících studené vody.  Nad hrnec s mírně vařící vodou umístíme mísu tak, aby se voda nedotýkala jejího dna. Do mísy vložíme Lemon Curd a rozehřejeme ho, následně přidáme vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Polevu necháme chvíli vychladnout. Poté ji vlijeme na cheesecake, který dáme do lednice nejlépe přes noc uležet. Dort před podáváním opatrně obkroužíme nožem podél okrajů formy, vyjmeme z formy a krájíme pomocí nahřátého nože.

Tip
Jakmile cheesecake rozkrojíte, nezapomeňte si odložit kousek i pro sebe, jinak se může stát, že na vás nezbude :)



A na památku foto krásné slunečnice, kterou jsem od kolegů dostala ke svátku. Děkuji :)


2 komentáře:

  1. Právě se peče a vypadá dobře. Děkuji za tip. Na oplátku posílám http://leblogdepipi.blog.cz/1009/jahelne-kulicky-s-mandlemi
    Dnes je budu připravovat pro dámský raut. Pracuji jako kuchař http://www.uruzovezahrady.cz/

    Zdravím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se cheesecake povedl. A já taky děkuji za recept, vyzkouším :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...