sobota 17. srpna 2013

Rajčatový quiche s cuketou a mozzarellou


Na návštěvu mé drahé kamarádky se musím důkladně připravit. Jako správná hostitelka se obvykle snažím ke kávě upéct nějakou tu dobrotu. Kamarádka (mimochodem výborná kuchařka) je známá tím, že jí hned tak něco nechutná a navíc se právě nachází v období, kdy odmítá sladké. Nemám to s ní lehké, ale nenechám se jen tak zastrašit ... přichází čas na slaný koláč, který se navíc tváří docela zdravě. Snad tentokrát jejími náročnými kritérii projdu :) Recept jsem si upravila podle tohoto zdroje.

Rajčatový quiche s cuketou a mozzarellou


Ingredience
Korpus
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 70 g másla nakrájeného na kousky
  • 1 vejce
  • 1 lžička studené vody
Náplň
  • 150 g cukety
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 350 g rajčat
  • 100 g mozzarelly
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
    ---
  • 100 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř

Postup
Ingredience na korpus smícháme a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min. Pokud nejsme zcela přesvědčeni o nepřilnavosti povrchu koláčové formy, lehce ji vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy (používám průměr 24 cm) a ručně ho upěchujeme na dno i po okrajích. Korpus propíchneme na několika místech vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 160°C) asi 15 min. Korpus by měl získat jen místy lehce zlatavý odstín.

Cuketu i se slupkou nakrájíme na tenké plátky. Na pánvičce s trochou oleje plátky cukety zprudka orestujeme z obou stran. Cuketu přesuneme na talířek. Na pánev přidáme trochu oleje a orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek utřený s trochou soli. 150 g rajčat nakrájíme na drobné kousky a přidáme na pánev, vše promícháme, poté snížíme teplotu a pod pokličkou necháme dusit asi 15 min. Pokud jsou rajčata příliš kyselá, přidáme trochu krystalového cukru. Směs odstavíme z plotny a vmícháme do ní nakrájené lístky bazalky.


Mozzarellu a zbylá rajčata nakrájíme na tenké plátky. Na dno předpečeného korpusu rozetřeme rajčatovou směs. Na ni rovnoměrně poklademe plátky cukety. Následuje vrstva rajčat a na tu rozprostřeme mozzarellu. Nahoru vložíme několik bazalkových lístků.

V míse ručně metličkou prošleháme smetanu a vejce, podle chuti osolíme a opepříme. Směsí rovnoměrně zalijeme koláč. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160
°C) asi 30 min.

Quiche můžeme podávat teplý i studený.



3 komentáře:

  1. Ahoj mlsalko:-)
    máš to tu moc hezké. Hledala jsem recept na rajčatový quiche a našla jsem tebe. Sice ho chci zkusit bez smetany, ale jinak je to moc hezký quiche. Určitě byl výborný.
    Ať se ti v tvém nadšení daří i nadále,
    Veronika z blog.kafeadort.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Veroniko, děkuji za komentář a ať se quiche povede :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...