úterý 13. května 2014

Tvarohovo - jahodový dort


Na den matek jsem maminku obdarovala nepečeným jahodovým dortem, který je v naší rodině velmi oblíbený a pouštím se do něj už tradičně hned, jakmile nastane jahodová sezóna. Jedná se o variantu receptu, který jsem původně objevila tady.

Tvarohovo - jahodový dort


Ingredience
Korpus
  • 250 g oblíbených sušenek (použila jsem kakaové BeBe sušenky)
  • 100 g másla
Náplň
  • 500 g tvarohu (použila jsem polotučný ve vaničce)
  • 200 g zakysané smetany (použila jsem 15%)
  • 140 g krupicového cukru
  • 300 g jahod
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 6 plátků želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání (použila jsem 31%)
Jahodové želé
  • 350 g jahod
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 3 plátky želatiny

Postup
Sušenky rozdrtíme najemno a vmícháme do nich rozpuštěné máslo. Dno otevírací dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Sušenkovou směs pořádně upěchujeme na dno formy a uložíme asi na 15 min do lednice.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, rozmixované jahody a citrónovou kůru. Plátkovou želatinu namočíme na 10 min do 4 lžic studené vody. Poté ji lehce vymačkáme a zahřejeme na mírném ohni. Jakmile se rozpustí, ihned ji smícháme se 2 lžícemi tvarohové směsi a následně důkladně zamícháme do zbývající náplně. Nakonec lehce stěrkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Hotovou náplň nalijeme na sušenkový korpus a necháme v lednici ztuhnout.

Dokončíme poslední vrstvu, kterou tvoří jahodového želé. Cca 150 g jahod nakrájíme na tenké plátky a poklademe jimi ztuhlý povrch dortu. Plátky želatiny namočíme na 10 minut do 2 lžic studené vody. Zbylé jahody rozmixujeme a svaříme s cukrem a rumem.  Jakmile směs dosáhne bodu varu, odstavíme ji a ihned do ní přidáme vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Želé necháme chvíli vychladnout. Poté jím zalijeme povrch dortu ozdobený plátky jahod a dáme ho do lednice nejlépe přes noc uležet. Dort před podáváním opatrně obkroužíme nožem podél okrajů formy a můžeme servírovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...