pátek 13. března 2015

Tiramisu


Italský lahodný dezert, který sice není tak úplně nepečený, pokud si jako já připravíte vlastní cukrářské piškoty, na druhou stranu ty vám zase zachutnají natolik, že si je budete chtít potajmu máčet do kávy pořád. A že vím, o čem mluvím :)


Tiramisu


Ingredience
  • 4 žloutky
  • 65 g krupicového cukru 
  • 200 ml smetany ke šlehání (použila jsem 33%)
  • 500 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g cukrářských piškotů (vyzkoušejte domácí)
  • 200 ml silného espressa
  • 100 ml mandlového likéru Amaretto
  • kakao holandského typu na dozdobení

Postup
V ohnivzdorné míse ručně metličkou prošleháme žloutky s cukrem. Následně umístíme mísu nad hrnec s mírně vařící vodou tak, aby se voda nedotýkala dna mísy. Šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezhoustne. Trvá to asi 7 minut. Poté necháme zchladit na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha. Mascarpone promícháme se žloutky, přidáme vanilkový extrakt a zlehka pomocí gumové stěrky vmícháme smetanu.

Připravíme si formu o rozměrech 20 x 20 cm. V misce smícháme kávu s likérem a zlehka do ní namáčíme piškoty (opatrně, aby se nerozmočily). Polovinou piškotů rovnoměrně pokryjeme dno formy. Na piškoty naneseme polovinu krému a postup ještě jednou zopakujeme. Aby se vrstvy dokonale spojily, necháme tiramisu uležet v lednici nejlépe přes noc.


Před podáváním povrch tiramisu posypeme kvalitním kakaem.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...